fredag 9 december 2016

Medeltiden

Medeltiden

Pesten

När pesten kom så trodde man att man fick straff av gud. Pesten började på 1300-talet. Pesten var en sjukdom som en tredjedel dog av. Man trodde att det var råttor och loppor som spred sjukdomen. Pesten kallas digerdöden också. Pesten smittades väldigt lätt. 

Hur bodde man?

Folket i byn bodde i långhus. Det var gjort av trä, och taket var gjort av mossa, gräs mm.
Man hade inga fönster, och bara en dörr. Man hade djur inne i huset så att det skulle bli varmare. Man eldade också. Men röken kom inte ut. Så många människor dog av röken. I byn var det många djur. Får som man fick ull av, kor ock grisar som man fick kött av. Fast det hade bara rika. Alla byar hade en borgmästare. Det var han som bestämmde i byn. 

Resor-handel

På medeltiden bytte man mycket saker. Då kanske man bytte någon fin päls, mot kanske smör. Eller så kunde man handla av dem som sålde i ett stånd. Då gav man kanske 5 tull för 3 ägg. Tull var pengar på medeltiden. Man åkte också iväg ock bytte saker. Man kunde köpa tyger, mat mm. En gång av början av medeltiden hade några tyska män tagit över all handel på östersjön. Dem kom till alla möjliga städer, ock sålde saker. Fisk, tyg och salt mm.

Vad åt man?

Man åt rovor, och grönsaker, och ibland kött. Bara dem rika kunde få äta kött. Man åt mycket som bonden odlade. Som råg, vete mm. Och av det gjorde man välling, gröt, öl mm. Man behövde mat till vintern. För då kunde man inte odla eller så. Det var därför man slaktade alla djuren på hösten, för att det skulle hålla till vintern. Man saltade kötted så att det skulle hålla längre. Salt var viktigt på medeltiden.

Olika yrken

Bödel ville man inte vara. Det var han som halshögg, och avrättade dem som skulle straffas. Kvinnor fick inte lika mycket som männen. Men dem kanske jobbade på ett bageri, badstuga eller ölbryggeri. Vissa borgare var köpmän. Det var dem man köpte mat och kläder hos.

Kristendomen kommer

När kristendomen kom så byggde man många kyrkor. Partille kyrka är byggd på 1200-talet. Den byggde dem på medeltiden. I kyrkorna bestämmde man vem som skulle vara präst. Kyrkan var Guds hus. Därför skulle den vara stor. Kyrkan skulle alltid stå på en kulle. Alla i byn skulle hjälpas åt att bygga den. Nästan alla på medeltiden var kristna. Om man ville bli kristen, och visa att man var det så skulle man döpa sig. En gång 1303 föddes en flicka som hette Heliga Birgitta. Hon tyckte att hon såg Gud och hörde honom. När Heliga Birgitta var 7 år så kom det en ängel till hon. Ängeln gav hon en krona, som hon satte på sitt huvud. Heliga Birgitta blev väldigt känd i hela världen. Hon fick 8 barn tillsammans med Ulf Gudmarson.

Kläder

Kläderna på medeltiden var kanske gjorda av t.ex päls, ull och skinn. Man brukade ha en tröja med en kappa över. Bara riddare och adel hade fina kläder, som rustningar och fina dräkter. Man köpte tyg från köpmän och gjorde egna kläder, eller så köpte man kläder från köpmännen. 

Riddare

Bara adelns son kunde bli riddare. Eller om det fanns någon rik man i byn. När det var krig krigade riddarna mot andra riddare. Det var mycket krig, så riddarna blev nog trötta. När man blir riddare så måste man dubbas. Då dubbar man en man till riddare. Alla riddare var fria från att betala skatt. 

De fyra stånden

Det fanns fyra stånd. Adel, präster, borgare och bönder. Adel var rikast/mäktigast, sen prästerna, sen borgarna och sen bönderna som var fattiga. Om man var adel så skämdes man inte för att visa upp att man var rik. Om man var adel så skulle man klä sig i fina kläder, om det är en präst så måste man klä sig i rätt så fina kläder, om man var borgare skulle man klä sig i vanliga kläder, men om man var bonde, så skulle man klä sig i trasor. Magnus ladulås bestämmde att det skulle vara så. Han bestämmde också att trälar var förbjudet.

Ett enat Sverige

På medeltiden blev Sverige ett enat land. Då hade man egna lagar. Sverige fick sitt namn från svearnas land. Från början hette Sverige Svea rige. men efter några år ändrades namnet till Sverige.

Brott och straff under medeltiden.

En bödel var en som avrättade andra människor som skulle straffas. Men bödeln hade själv gjort ett brott. Så bödeln hade varit en mördare/bov. Man ser att det är en bödel om den har skurit av ett öra eller en hand. Bödeln bodde på en gata som heter Helvetesgränd. Man band fast dem som hade gjort brott på en stupstock. Ibland blev man förvisad från staden. Då fick man aldrig komma tillbaka till staden man bott i. Om han gör det så dödar man han. Om man sa något dumt till någon annan, så fick man hårt straff. Om man dödar någon så får man böter, men om man tar något får man dödstraff! Man hängde inte kvinnor, för att då kunde man se under doms kjol. När man var brandvakt och somnade när man vaktade, så kunde man dömmas till döden. Man avrättade alla mördare på galgbacken.

Kungar, drottningar och kampen om makten.

Varje land i Norden skulle ha en kung. Den första kungen i Sverige hette Olof Skötkonung. Han kom på en ny huvudstad i södra Uppland som hette Sigtuna. Där fanns det ett mynt värk där man uppfann Sveriges första mynt. På medeltiden började man kriga om vem som skulle få ha mest makt. Den finaste soldaten som dem hade blev riddare. Då var man mäktigare än dem andra. Från 7 år kunde man träna sig så att man kunde bli en riddare när man blev stor. Då fick man fäktas och sådana saker. När man blir riddare så måste man "dubbas". När man blev dubbad så lägger man ett svärd på axeln och så säger man "Härmed dubbar jag dig till riddare". När man var riddare så var man fri från skatt. Då behövde man aldrig betala. I början på medeltiden var det två släkter som bråkade om kungar kronan. Under 1200-talet så kom det en man som blev kung. Han tog makten och han heter Birger Jarl. Men egentligen hette han Birger Magnusson. När Birger Jarl kom, så kom han på 4 lagar som gällde hela landet. Dem kallades edsöreslagarna. Han bestämmde också att man inte fick röva bort kvinnor och plåga dem. Birger Jarl grundande Stockholm 1252. Magnus Ladulås satte lås på laderna, för att alla präster och adlar kommer och äter upp allt. Margareta skapade Kalmarunionen. Margareta var också den som bästemmde om Sverige, Danmark, Norge och Finland. Tillslut blev det lungt i Sverige, av allt krig. Det var Kristian Tyran som gjorde blodbadet. Drottning Margareta var drottning i Danmark, Norge och i Sverige. Hon var gift med en som hette Håkon. Dem fick ett barn som hette Olav. Håkon var kung i landen. Men en dag dog Håkon. Då blev Olav kung. Margareta härskade över hela norden då! För Finland tillhörde Sverige, och Island tillhörde Danmark.

Hygien

På medeltiden ville man vara så ren så möjligt. Men man hade ju inte dusch eller badkar! För dem gick till en badstuga där man blev ren. Det var både killar och tjejer. Det var både unga och gamla. Ordet bastu kommer från ordet badstuga. Magnus Eriksson bestämde att man inte fick slänga sopor och skräp i Stockholm, på gatorna. Den regeln kom på 1486. Om man bröt mot lagen fick man betala 12000 kronor! Bo, Birger och Björn var det vanligaste namnet på medeltiden.

onsdag 7 december 2016

Magnetism

Vi provar och exprimenterar med magneter.
Jag körde bilen med hjälp av en magnet. Jag tog magneten och satte den mot bilen så att dem repillerades. då åkte bilen framåt.

Där i ligger det järnflispån. Vi har en magnet, och så tar vi magneten på det, och så följer spånen efter magneten!

onsdag 16 november 2016

Vikingar

Fakta om Vikingar.

PLUNDRING


Vikingarna levde år 900-1050. Vikingarna var ute på många resor för att stjäla pengar och ägodelar. Dem åkte långt över havet och visste inte riktigt vart dem var påväg! För dem hade ingen kompass på den tiden. Men man navigerade sig med fåglar. För dem flyger alltid mot land. Och med drivande tång. Ibland åkte man på land med båtarna. Då hade man stockar som man rullade båtarna på. Man åkte oftast till kyrkor eller kloster. Där fans det mycket dyrbarheter. Många vikingar åkte till Konstantinopel, som idag heter Istanbull. Vikingarna trodde att Konstantinopel hette Miklagård. Dem tog sig dit med långa älvar och kanaler. När dem plundrade så bosatte dem sig vid insjöar och fjordar. När dem var ute och plundrade så var det många som dog, för att det är ett litet skepp långt ut på havet där det blåser. Dems skepp hade segel när det blåste, men annars hade dem åror. Seglen kunde man fälla ihop ifall  det inte blåste så mycket. Dem seglade med medvind med blåsten, men ibland kunde dem också kryssa. Om det inte blåste, så kunde dem kunna ta fram sig dubbelt så fort.

Hur levde dem?

 Medans vikingarna var borta och rövade, var doms fru (om dem hade någon) hemma och kanske lagade mat, vävde tröjor eller något annat. Vikingarnas kläder var gjorda av t.ex ull, skinn och päls. Deras smycken var gjorda av t.ex järn, brons, eller fina pärlor. Vapen var gjorda av järn, flinta pinnar och mer.Vikingarna bodde i hus som kallas långhus. Dem hade massa djur inne i husen. För då bevarar man värmen. Man eldar ofta i husen. Och när dem eldar så kommer inte röken ut.. För husen har bara ett litet hål uppe i taket. Så det var ganska vanligt att man dog när det var så mycket rök. Alla djuren vikingarna hade, hjälpte också till att arbeta. 

Religion

 Vikingarna trodde olika gudar. Dem kallade man för asagudar. Dem heter Tor, Oden, Frej och Freja. Tor var den största guden av dem. Man offrade saker till dem, för man trodde att dem skulle göra något bra för dem då. Man offrade oftast kött, grisar eller päls och sånt. Men ibland offrade man till och med människor. Efter att man hade offrat, så dansade man runt offret. Som en liten fest. Man trodde att när det åskade var det Tor som flög på himlen och slog med sin hammare. Tors hammare heter Mjölner. Om han kastar den någon stans, kommer den alltid tillbaka. Tor var åskans gud, Oden var vishetens gud. Freja var kärlekens gud. Och Frej var fruktbarhetens gud. Vikingarna målade runor på stenar. Det kan man se idag.

Tinget

Om några i byn vill gifta sig, så måste dem gå till tinget och fråga. Om tinget säger ja kan dem gifta sig, men om dem säger nej så kanske dem säger att dem inte passar bra ihop, eller något annat. Ibland bestämmer tinget om hon ska gifta sig med t.ex Bert. Men det kanske dem inte vill. Men om tinget har bestämt det så då måste det vara så. Tinget bestämmer mycket. Om det är två som verkligen inte vill vara gifta så får dem gå till tinget och fråga. Vissa dagar är det möte i tinget. Då får bara män gå dit. Inte damer och trälar, och såklart inte barn. 

Trälar

Träl är man om man är fattig eller om man har fötts i en träl familj. Trälar är lite som betjänter, för dem hjälper vissa i byn. Man brukar köpa trälar av andra. Trälar kan t.ex ta bort en tung sten, eller bära stora vedträn varje dag. Trälarna får jobba väldigt hårt. Dem får ingen lön, bara mat. Var fjärde person blev träl. Det är väldigt jobbigt att vara träl.

Hur ville man dö?

Om man var viking ville man dö i ett krig. För då kom man till valhal. Fast om man dog med en sjukdom, eller att man dör när man var gammal, så grävs man ner. Om en fattig familj ska få barn, så måste dem döda barnet. För att dem har inte tillräckligt med mat och kläder till barnet. Eller om det är en rik familj som ska få en bebis, och om den föds sjuk, eller föddes utan ben, så måste dem döda det barnet också. När dem dödar barnen så går dem långt in i skogen och lämnar barnet där. Sen dör barnet. 

Krig

Vikingarna krigade mycket mot andra vikingar. Då krigade man om vem som var mäktigast eller dyra saker. Man krigade med rustningar och vapen.

Hur jagade man, och hur gjorde man maten?

 Vikingarna var ute och jagade älgar, och sånt. Sen tog dem köttet och åt det. När dem lagar maten har dem varma stenar som dem lägger i en grop. Sen så lägger dem köttbiten i en skinnbit, så lägger dem köttbiten i gropen med stenarna i. Sen väntar dem tills köttet blir klart. Det tar väldigt lång tid. När det är klart så äter dem det! 

Städerna

På denna tiden hette Stockholm Birka. I en stad/by så bodde det cirka 6-8 hus kanske! Där bodde man.


Övrigt

Vikingarna var bra upptäckare och sjömän. Vikingarna fiskade också. Lite av fisken dem fick kanske dem sparade i sitt vinter förråd. Man har hittat en vikingabåt som är 28 m. Dem hittade skeppet i Roskilde fjorden.Det är i ett museum i Danmark. 

Skeppen

I det skeppet fanns det plats för ca 50 personer. För att bygga ett skepp tar det ca 7 månader. Skeppen var flat bottnade, så dem kunde segla på grunt vatten. Längs fram på båt spetsen, hade dem smidat t.ex ett drakhuvud för att vara skräckinjagande.



måndag 14 november 2016

Min lergubbe!

Jag har gjort en lergubbe. Den heter Mr.Pronels. Han är dum mot alla barn. Han låtsas vara tomte, så lägger han paket hos en med kanske en BOMB i. Och efter det är hela huset borta. Han bor nere i China. Där gillar han att släppa bomber och sånt. Hans favorit spel är bomba heasman. Det har han själv kommit på. Han är 170 år (ganska ung). han är ODÖDLIG.

                  WAAH BOOM!!!!!!

Alltid när han förstör något så skriker han, MOHAHAHAHAHA LELELELEDERTYMOYGOY!!!!!!!!!!

onsdag 26 oktober 2016

Rent vatten och sanitet

På jorden finns det 10% sötvatten av allt vatten. dem andra 90% procenten är saltvatten. Fast bara 2% av sötvattnet kan vi dricka. Därför att allt annat sötvatten är fryst på sydpolen, eller nordpolen. Sverige slösar mycket vatten. En enda person slösar ca 3500 liter vatten per dag. Vi måste spara mer vatten!! Nere i Afrika har dem inte alls mycket vatten. Det är orättvist! Några får till och med gå 8 km för att få vatten. Men vissa har en brunn eller någonting precis utanför sitt hus. Några får gå långt för att hämta smutsigt vatten. Om man har smutsigt vatten så kan man köpa en tablett, så att vattnet blir rent! Också kostar det bara 10 kr 239 tabletter! I världen är det fortfarande 663 miljoner människor som inte har tillgång till vatten. Men alla andra miljarder har tillgång till vatten. Varje dag dör 800 barn under 5 år för att dem får dricka smutsigt vatten. Och dem har kanske inte råd med tabletter, så då dör dem. Vissa som jobbar i Unicef åker ner till Afrika och borrar brunnar så att fler har tillgång till vatten. Afrikas toaletter är hål. Där bajsar/kissar dem varje dag. Och då kan bakterierna och flugorna hoppa i bajset, och äter upp det. Och om dem har rent vatten där som dem kanske har gått i 8 timmar för att få, så kanske flugorna sätter sig där, och så blir det smutsigt vatten. Men nu har personer från te.x Sverige åkt ner och byggt bättre toaletter. Så nu har färre och färre blitt sjuka! Om man skänker typ 100 kr så har dem råd med jättemånga tabletter som dem kan göra rent vatten av. Om dem för diarré eller någon annan sjukdom så kanske dem dör för att dem inte har mediciner och sånt. Hemma i Sverige måste vi spara vatten. Om man duschar, spolar toaletten eller andra saker. till slut har vi redan slösat 3500 liter kanske. Varje spolning vi gör slösar vi 12 liter! Om vi sparar så blir allt bättre! Då får Afrika mycket mer vatten! Om dem nere i Afrika har tillräckligt med brunnar/vatten så kan dem gå i skolan mera!


tisdag 18 oktober 2016

Adjektiv saga

Det var en gång 2 snuskiga kötbullar som var mycket missbildade. En väldigt idiotisk dag skulle dom gå på en snorig picknik, men upptäckte ganska så snart att dom hade glömt sin sexiga senap, som dem skulle ha till sina äckligs korvar. Självklart hade dom också konstiga bröd till den failade korven. Istället för senap fick dem nöja sig med en ful ketchup. Efter en liten stund cyklade en grå rabarber förbi på sin svarta cykel och hälsade brunt. När dagen började dra sig mot sitt sliskiga slut sa dom töntigt hejdå och gick till sina svaga hem.

torsdag 13 oktober 2016

Näringskedjor och kretslopp i naturen.

Naturens kretslopp

Näringskedja 

Vi har gräs som gör sin egen näring med hjälp av vatten,luft och solljus. Gräset är då en producent.
Då kan gräset leva och växa.
Sedan finns det djur som äter gräset. De kallas förkonsumenter.
Det kan nu komma större djur som äter de mindre djuren.
Människan är en toppkonsument. Vi är i slutet av en näringskedja för vi har inga naturliga fiender. 
Detta är en näringskedja.

Kretslopp

Ett kretslopp är när allt går runt hela tiden om och om igen.
En räv äter smådjur som har ätit gräs. När räven dör blir den till ny jord med hjälp av nedbrytare. Daggmasken är en viktig nedbrytare.
Jorden suger nu upp näring från rävens jord och nytt gräs kan växa så de små djuren kan äta av gräset. Allt börjar om igen.

Näring

Näring är de nyttigheter som behövs för att allt levande ska kunna växa.
Man kan säga att det är mat.
Näring görs av växterna som djur eller vi sedan äter. Då får vi i oss näring.
Djuren och vi kan inte göra näring utan vi måste äta nått som växer eller äta djur som har ätit något som växer.
Därför är det jätteviktigt att vi är rädda om vår natur så att den kan producera näring.

torsdag 6 oktober 2016

Berättelsen om mr.breach och den fule jätten.

Det var en gång en man som hette mr.breach. Han bodde i ett litet hus längst ner i Brasilien. Han hade inga vänner. Han satt inne alla dagar och spelade tvspel.

Han satte precis highscore.








 



tisdag 4 oktober 2016

Norden

Norden

Sverige. Det är varm i Sverige (Golfströmmen) Sveriges högsta berg heter Kebnekaise. ca 10 miljoner invånare. Stockholm är huvudstaden. Till ytan så är Sverige det största landet i norden. Vi pratar svenska.

Norge. Nordens högsta berg. Norge har mycket fisk. Huvudstad, Oslo. 4.8 miljoner bor i Norge. Olja är Norges viktigaste naturtillgång. Norge är väldigt bra på vintersporter. Norge är mordens bergigaste land. Dem har mycket berg längst kusten. Norges längsta och djupaste fjord heter Sognefjorden, som är 20 mil lång, och 1300 meter (1,3 km) djup på det djupaste stället i fjorden. 1969 hittade man olja i Nordsjön. Oljan som finns i vattnet har gjort norge till ett rikt land. I Norge måste man ta med sig mat till skolan. Man får bara mjölk där.

Finland.  Finland har en stor ö som heter Åland. Det bor 5.3 miljoner, huvudstaden heter Helsingfors. Valuta: Euro. Det finns inte ett enda land som har så mycket skog som Finland. Finlands största naturtillgång är skog. Dem kan till och med exportera massa skog. Finland har supermånga sjöar. Så Finland kallas de tusen sjöarnas land. Dem pratar finska,svenska. Bastu finns det många av i Finland. Bastu på finska är sauna. I Finland finns det minst en miljon bastur. Två tredjedelar av landet är skog. Dem kallas de tusen sjöarnas land.

Island. Huvudstaden heter Reykjavik. 0,3 miljoner bor där. Inga bodde där fram till 8000-talet. Dem har också mycket fisk. Island pratar isländska. Island bildades av lava (vulkan) för länge sedan.

Danmark. För 12000 år sedan blev Danmark isfritt. Det bor 5.5 miljoner. Huvudstaden heter Köpenhamn. Dem har inte skog eller malm i Danmark. Dansk ost och fläsk exporteras över hela världen. Danmark är det äldsta riket i norden. Dem pratar danska.


Alla pratade urnordiska förutom Finland som pratade samiska. Bergskedjan heter skanderna.
lite av Finland, Sverige och Norges del ligger över polcirkeln. år 20000 byggde dem Öresundsbron.
Ungefär 25 miljoner personer bor i norden. Dem som bor i norden kallas nordbor.




tisdag 20 september 2016

Ekologi

Ekologi

Förklarande ord

Ekologi betyder hur växter,djur och allt annat lever tillsammans.
När dessa lever tillsammans och allt fungerar är det ett bra samspel. De är beroende av varandra.
Isolerad betyder att något är enskilt och helt ensamt.
En ört är både stjälken och blomman på en blomma.
Blomman p en ört utan stjälk är det vi kallar blomma.

Träd

I Sverige har vi både barrträd och lövträd. Vi har mest barrträd i Sverige.
Längst ner i söder hittar man mest lövträd, och i norr är det mest barrträd                                                   Ett träd måste vara minst 5 meter lång och ha en tjock stam. På stammen sitter det en trädkrona.
Buskar har flera stammar och är lägre än träd.

Djur

Växtätande djur är djur som bara äter sånt som växer. Kaniner, ko, häst.
Djur som äter både växter och kött kallas för allätare. Människan, björn.
Asätare är djur som äter rester av döda djur. Gam, hyenor och fossa.
Ett rovdjur är djur som äter levande djur. Örn, lejon.

Människan

En människa som bara äter det som växer kallas för vegan.
Om man bara äter det som växer plus ägg och fisk så kallas man för vegetarian.



söndag 18 september 2016

Fakta om min Flugget.

Fakta om Flugget.

En flugget är ett djur som jag har kommit på. flugget är en fluga blandat med en get. Det är en liten get som har flug-vingar, och kan flyga. fluggetens favoritmat är bajs, och andra ruttna saker. Den gillar att klättra i berg, eller att bara flyga över dem. Det finns bara enda flugget i världen. Och den fluggeten försöker vara lite cool (Men det är han inte), för han är istället väldigt klantig. Han bajsar överallt! Han är också rätt äcklig! Han äter upp sitt bajs efter att han har bajsat! En flugget stinker också. Fluggeten får 0-1 barn per år, och väger ca 3 kg, och är ca 30-40 cm lång.

Slut!

fredag 16 september 2016

Sverige

Sverige är ett stort land i Europa. Sverige har mycket skog, och när vi exporterar det så får vi massa pengar (Så Sverige är ett rikt land). Exportera betyder att vi säljer saker, och importera betyder att vi köper saker. Sverige äter mest godis i hela Europa. Varje människa i Sverige äter ca 14,6 godis om året. Medellängden på en man är ca  179 cm, och medellängden på en kvinna är ca 166 cm. Sveriges vanligaste efternamn är Johansson, och vår vanligaste mat är köttfärssås och spagetti. I Sverige föds det flest barn i juli och minst i november. Maria är vanligaste namnet  på en dam, och Erik är vanligast på en man. Typ alla svenskar bor i städer, te.x Stockholm, Göteborg eller Malmö. Stora städer kallas Tätort, och när det bara är en liten by, så kallas det Glesbyggd. Det är Tätort när det är minst 200 personer i. Stockholm Är vår huvudstad. I Sverige bor det ca 10.0000 människor! Det finns tre landsdelar i Sverige, som heter Norrland, Svealand och Götaland. Sverige har många sjöar. Sveriges största sjö heter Vänern. Sverige har mycket fjäll också. Sverige har 25 landskap. 

Sverige har många åkrar, en stor åker är Västgötaslätten. Vi odlar mycket grönsaker. Sverige har ett ganska stort bilmärke som heter Volvo. Det säljs i hela Europa. Göteborg gjorde det. Sverige har också många älvar. Den största älven heter Klar älven. Uppe i Norrland finns det berg. Sveriges högsta berg heter kebnekaise, som är 2097 m.ö.h högt. Sverige har en lång kust, som är 270 mil lång. Brevid Sverige har vi två hav som heter Kattegatt och Atlanten.

torsdag 15 september 2016

Fakta om J.K. Rowling

J.K Rowling är en känd författare som skriver böckerna "Harry Potter". Hon är 51 år och bor i England. Harry Potter har översatts till över 73 olika språk, och över 450 miljoner böcker har sålts. Det finns åtta böcker, till Harry Potter. Det finns böcker och film till Harry Potter. Den åttonde Harry Potter boken kom nyss ut. Den heter "Harry Potter och det fördömda barnet". Boken ser ut så här...                                                      Och så här ser J.K Rowling ut...
                

J.K Rowlings första vuxenbok var inte Harry Potter, utan "Den tomma stolen".


onsdag 14 september 2016

Kungen Abbe.

Det var en gång en orangutang som hette Abbe. Abbe var kung i hans land. Han var dum mot dem andra djuren, och betjänterna som han hade fick ingen bra lön. Dem fick äcklig mat medans kung Abbe äter goda frukter och banan. Tillslut blev Abbe trött på att bara sitta i en stol och äta banan. Så han bestämde sig för att skaffa en familj, så att det blir lite roligare i slottet. Så han gick ut, slängde sig i lianerna och letade. Nu hade han letat i en timme. Han var trött och orkade inte mer. så han bestämde sig för att gå hem. Men precis när han var hemma så såg han en fin dam som var PERFEKT. Så dem blev ihop och fick barn. Dem fick 4 små orangutanger. 2 killar och 2 tjejer.

SLUT




torsdag 8 september 2016

Fakta om mig, Wille.

Hej, jag heter Wille. Välkommen till min blogg. Jag är 10 år och gillar fotboll och innebandy. Jag går i det också. Jag gillar att spela Pokemon go. Jag gillar pizza. Min favorit-färg är Blå och lime-grön. Jag är med i en youtubekanal, som  heter SalterWalter. Och där heter jag WillePigson. Jag är 10 år. 

Här är Mr. WillePigson och Herr WalleUfo. Jag gillar grisar.