fredag 9 december 2016

Medeltiden

Medeltiden

Pesten

När pesten kom så trodde man att man fick straff av gud. Pesten började på 1300-talet. Pesten var en sjukdom som en tredjedel dog av. Man trodde att det var råttor och loppor som spred sjukdomen. Pesten kallas digerdöden också. Pesten smittades väldigt lätt. 

Hur bodde man?

Folket i byn bodde i långhus. Det var gjort av trä, och taket var gjort av mossa, gräs mm.
Man hade inga fönster, och bara en dörr. Man hade djur inne i huset så att det skulle bli varmare. Man eldade också. Men röken kom inte ut. Så många människor dog av röken. I byn var det många djur. Får som man fick ull av, kor ock grisar som man fick kött av. Fast det hade bara rika. Alla byar hade en borgmästare. Det var han som bestämmde i byn. 

Resor-handel

På medeltiden bytte man mycket saker. Då kanske man bytte någon fin päls, mot kanske smör. Eller så kunde man handla av dem som sålde i ett stånd. Då gav man kanske 5 tull för 3 ägg. Tull var pengar på medeltiden. Man åkte också iväg ock bytte saker. Man kunde köpa tyger, mat mm. En gång av början av medeltiden hade några tyska män tagit över all handel på östersjön. Dem kom till alla möjliga städer, ock sålde saker. Fisk, tyg och salt mm.

Vad åt man?

Man åt rovor, och grönsaker, och ibland kött. Bara dem rika kunde få äta kött. Man åt mycket som bonden odlade. Som råg, vete mm. Och av det gjorde man välling, gröt, öl mm. Man behövde mat till vintern. För då kunde man inte odla eller så. Det var därför man slaktade alla djuren på hösten, för att det skulle hålla till vintern. Man saltade kötted så att det skulle hålla längre. Salt var viktigt på medeltiden.

Olika yrken

Bödel ville man inte vara. Det var han som halshögg, och avrättade dem som skulle straffas. Kvinnor fick inte lika mycket som männen. Men dem kanske jobbade på ett bageri, badstuga eller ölbryggeri. Vissa borgare var köpmän. Det var dem man köpte mat och kläder hos.

Kristendomen kommer

När kristendomen kom så byggde man många kyrkor. Partille kyrka är byggd på 1200-talet. Den byggde dem på medeltiden. I kyrkorna bestämmde man vem som skulle vara präst. Kyrkan var Guds hus. Därför skulle den vara stor. Kyrkan skulle alltid stå på en kulle. Alla i byn skulle hjälpas åt att bygga den. Nästan alla på medeltiden var kristna. Om man ville bli kristen, och visa att man var det så skulle man döpa sig. En gång 1303 föddes en flicka som hette Heliga Birgitta. Hon tyckte att hon såg Gud och hörde honom. När Heliga Birgitta var 7 år så kom det en ängel till hon. Ängeln gav hon en krona, som hon satte på sitt huvud. Heliga Birgitta blev väldigt känd i hela världen. Hon fick 8 barn tillsammans med Ulf Gudmarson.

Kläder

Kläderna på medeltiden var kanske gjorda av t.ex päls, ull och skinn. Man brukade ha en tröja med en kappa över. Bara riddare och adel hade fina kläder, som rustningar och fina dräkter. Man köpte tyg från köpmän och gjorde egna kläder, eller så köpte man kläder från köpmännen. 

Riddare

Bara adelns son kunde bli riddare. Eller om det fanns någon rik man i byn. När det var krig krigade riddarna mot andra riddare. Det var mycket krig, så riddarna blev nog trötta. När man blir riddare så måste man dubbas. Då dubbar man en man till riddare. Alla riddare var fria från att betala skatt. 

De fyra stånden

Det fanns fyra stånd. Adel, präster, borgare och bönder. Adel var rikast/mäktigast, sen prästerna, sen borgarna och sen bönderna som var fattiga. Om man var adel så skämdes man inte för att visa upp att man var rik. Om man var adel så skulle man klä sig i fina kläder, om det är en präst så måste man klä sig i rätt så fina kläder, om man var borgare skulle man klä sig i vanliga kläder, men om man var bonde, så skulle man klä sig i trasor. Magnus ladulås bestämmde att det skulle vara så. Han bestämmde också att trälar var förbjudet.

Ett enat Sverige

På medeltiden blev Sverige ett enat land. Då hade man egna lagar. Sverige fick sitt namn från svearnas land. Från början hette Sverige Svea rige. men efter några år ändrades namnet till Sverige.

Brott och straff under medeltiden.

En bödel var en som avrättade andra människor som skulle straffas. Men bödeln hade själv gjort ett brott. Så bödeln hade varit en mördare/bov. Man ser att det är en bödel om den har skurit av ett öra eller en hand. Bödeln bodde på en gata som heter Helvetesgränd. Man band fast dem som hade gjort brott på en stupstock. Ibland blev man förvisad från staden. Då fick man aldrig komma tillbaka till staden man bott i. Om han gör det så dödar man han. Om man sa något dumt till någon annan, så fick man hårt straff. Om man dödar någon så får man böter, men om man tar något får man dödstraff! Man hängde inte kvinnor, för att då kunde man se under doms kjol. När man var brandvakt och somnade när man vaktade, så kunde man dömmas till döden. Man avrättade alla mördare på galgbacken.

Kungar, drottningar och kampen om makten.

Varje land i Norden skulle ha en kung. Den första kungen i Sverige hette Olof Skötkonung. Han kom på en ny huvudstad i södra Uppland som hette Sigtuna. Där fanns det ett mynt värk där man uppfann Sveriges första mynt. På medeltiden började man kriga om vem som skulle få ha mest makt. Den finaste soldaten som dem hade blev riddare. Då var man mäktigare än dem andra. Från 7 år kunde man träna sig så att man kunde bli en riddare när man blev stor. Då fick man fäktas och sådana saker. När man blir riddare så måste man "dubbas". När man blev dubbad så lägger man ett svärd på axeln och så säger man "Härmed dubbar jag dig till riddare". När man var riddare så var man fri från skatt. Då behövde man aldrig betala. I början på medeltiden var det två släkter som bråkade om kungar kronan. Under 1200-talet så kom det en man som blev kung. Han tog makten och han heter Birger Jarl. Men egentligen hette han Birger Magnusson. När Birger Jarl kom, så kom han på 4 lagar som gällde hela landet. Dem kallades edsöreslagarna. Han bestämmde också att man inte fick röva bort kvinnor och plåga dem. Birger Jarl grundande Stockholm 1252. Magnus Ladulås satte lås på laderna, för att alla präster och adlar kommer och äter upp allt. Margareta skapade Kalmarunionen. Margareta var också den som bästemmde om Sverige, Danmark, Norge och Finland. Tillslut blev det lungt i Sverige, av allt krig. Det var Kristian Tyran som gjorde blodbadet. Drottning Margareta var drottning i Danmark, Norge och i Sverige. Hon var gift med en som hette Håkon. Dem fick ett barn som hette Olav. Håkon var kung i landen. Men en dag dog Håkon. Då blev Olav kung. Margareta härskade över hela norden då! För Finland tillhörde Sverige, och Island tillhörde Danmark.

Hygien

På medeltiden ville man vara så ren så möjligt. Men man hade ju inte dusch eller badkar! För dem gick till en badstuga där man blev ren. Det var både killar och tjejer. Det var både unga och gamla. Ordet bastu kommer från ordet badstuga. Magnus Eriksson bestämde att man inte fick slänga sopor och skräp i Stockholm, på gatorna. Den regeln kom på 1486. Om man bröt mot lagen fick man betala 12000 kronor! Bo, Birger och Björn var det vanligaste namnet på medeltiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar