tisdag 4 oktober 2016

Norden

Norden

Sverige. Det är varm i Sverige (Golfströmmen) Sveriges högsta berg heter Kebnekaise. ca 10 miljoner invånare. Stockholm är huvudstaden. Till ytan så är Sverige det största landet i norden. Vi pratar svenska.

Norge. Nordens högsta berg. Norge har mycket fisk. Huvudstad, Oslo. 4.8 miljoner bor i Norge. Olja är Norges viktigaste naturtillgång. Norge är väldigt bra på vintersporter. Norge är mordens bergigaste land. Dem har mycket berg längst kusten. Norges längsta och djupaste fjord heter Sognefjorden, som är 20 mil lång, och 1300 meter (1,3 km) djup på det djupaste stället i fjorden. 1969 hittade man olja i Nordsjön. Oljan som finns i vattnet har gjort norge till ett rikt land. I Norge måste man ta med sig mat till skolan. Man får bara mjölk där.

Finland.  Finland har en stor ö som heter Åland. Det bor 5.3 miljoner, huvudstaden heter Helsingfors. Valuta: Euro. Det finns inte ett enda land som har så mycket skog som Finland. Finlands största naturtillgång är skog. Dem kan till och med exportera massa skog. Finland har supermånga sjöar. Så Finland kallas de tusen sjöarnas land. Dem pratar finska,svenska. Bastu finns det många av i Finland. Bastu på finska är sauna. I Finland finns det minst en miljon bastur. Två tredjedelar av landet är skog. Dem kallas de tusen sjöarnas land.

Island. Huvudstaden heter Reykjavik. 0,3 miljoner bor där. Inga bodde där fram till 8000-talet. Dem har också mycket fisk. Island pratar isländska. Island bildades av lava (vulkan) för länge sedan.

Danmark. För 12000 år sedan blev Danmark isfritt. Det bor 5.5 miljoner. Huvudstaden heter Köpenhamn. Dem har inte skog eller malm i Danmark. Dansk ost och fläsk exporteras över hela världen. Danmark är det äldsta riket i norden. Dem pratar danska.


Alla pratade urnordiska förutom Finland som pratade samiska. Bergskedjan heter skanderna.
lite av Finland, Sverige och Norges del ligger över polcirkeln. år 20000 byggde dem Öresundsbron.
Ungefär 25 miljoner personer bor i norden. Dem som bor i norden kallas nordbor.




2 kommentarer: