onsdag 26 oktober 2016

Rent vatten och sanitet

På jorden finns det 10% sötvatten av allt vatten. dem andra 90% procenten är saltvatten. Fast bara 2% av sötvattnet kan vi dricka. Därför att allt annat sötvatten är fryst på sydpolen, eller nordpolen. Sverige slösar mycket vatten. En enda person slösar ca 3500 liter vatten per dag. Vi måste spara mer vatten!! Nere i Afrika har dem inte alls mycket vatten. Det är orättvist! Några får till och med gå 8 km för att få vatten. Men vissa har en brunn eller någonting precis utanför sitt hus. Några får gå långt för att hämta smutsigt vatten. Om man har smutsigt vatten så kan man köpa en tablett, så att vattnet blir rent! Också kostar det bara 10 kr 239 tabletter! I världen är det fortfarande 663 miljoner människor som inte har tillgång till vatten. Men alla andra miljarder har tillgång till vatten. Varje dag dör 800 barn under 5 år för att dem får dricka smutsigt vatten. Och dem har kanske inte råd med tabletter, så då dör dem. Vissa som jobbar i Unicef åker ner till Afrika och borrar brunnar så att fler har tillgång till vatten. Afrikas toaletter är hål. Där bajsar/kissar dem varje dag. Och då kan bakterierna och flugorna hoppa i bajset, och äter upp det. Och om dem har rent vatten där som dem kanske har gått i 8 timmar för att få, så kanske flugorna sätter sig där, och så blir det smutsigt vatten. Men nu har personer från te.x Sverige åkt ner och byggt bättre toaletter. Så nu har färre och färre blitt sjuka! Om man skänker typ 100 kr så har dem råd med jättemånga tabletter som dem kan göra rent vatten av. Om dem för diarré eller någon annan sjukdom så kanske dem dör för att dem inte har mediciner och sånt. Hemma i Sverige måste vi spara vatten. Om man duschar, spolar toaletten eller andra saker. till slut har vi redan slösat 3500 liter kanske. Varje spolning vi gör slösar vi 12 liter! Om vi sparar så blir allt bättre! Då får Afrika mycket mer vatten! Om dem nere i Afrika har tillräckligt med brunnar/vatten så kan dem gå i skolan mera!


tisdag 18 oktober 2016

Adjektiv saga

Det var en gång 2 snuskiga kötbullar som var mycket missbildade. En väldigt idiotisk dag skulle dom gå på en snorig picknik, men upptäckte ganska så snart att dom hade glömt sin sexiga senap, som dem skulle ha till sina äckligs korvar. Självklart hade dom också konstiga bröd till den failade korven. Istället för senap fick dem nöja sig med en ful ketchup. Efter en liten stund cyklade en grå rabarber förbi på sin svarta cykel och hälsade brunt. När dagen började dra sig mot sitt sliskiga slut sa dom töntigt hejdå och gick till sina svaga hem.

torsdag 13 oktober 2016

Näringskedjor och kretslopp i naturen.

Naturens kretslopp

Näringskedja 

Vi har gräs som gör sin egen näring med hjälp av vatten,luft och solljus. Gräset är då en producent.
Då kan gräset leva och växa.
Sedan finns det djur som äter gräset. De kallas förkonsumenter.
Det kan nu komma större djur som äter de mindre djuren.
Människan är en toppkonsument. Vi är i slutet av en näringskedja för vi har inga naturliga fiender. 
Detta är en näringskedja.

Kretslopp

Ett kretslopp är när allt går runt hela tiden om och om igen.
En räv äter smådjur som har ätit gräs. När räven dör blir den till ny jord med hjälp av nedbrytare. Daggmasken är en viktig nedbrytare.
Jorden suger nu upp näring från rävens jord och nytt gräs kan växa så de små djuren kan äta av gräset. Allt börjar om igen.

Näring

Näring är de nyttigheter som behövs för att allt levande ska kunna växa.
Man kan säga att det är mat.
Näring görs av växterna som djur eller vi sedan äter. Då får vi i oss näring.
Djuren och vi kan inte göra näring utan vi måste äta nått som växer eller äta djur som har ätit något som växer.
Därför är det jätteviktigt att vi är rädda om vår natur så att den kan producera näring.

torsdag 6 oktober 2016

Berättelsen om mr.breach och den fule jätten.

Det var en gång en man som hette mr.breach. Han bodde i ett litet hus längst ner i Brasilien. Han hade inga vänner. Han satt inne alla dagar och spelade tvspel.

Han satte precis highscore.








 



tisdag 4 oktober 2016

Norden

Norden

Sverige. Det är varm i Sverige (Golfströmmen) Sveriges högsta berg heter Kebnekaise. ca 10 miljoner invånare. Stockholm är huvudstaden. Till ytan så är Sverige det största landet i norden. Vi pratar svenska.

Norge. Nordens högsta berg. Norge har mycket fisk. Huvudstad, Oslo. 4.8 miljoner bor i Norge. Olja är Norges viktigaste naturtillgång. Norge är väldigt bra på vintersporter. Norge är mordens bergigaste land. Dem har mycket berg längst kusten. Norges längsta och djupaste fjord heter Sognefjorden, som är 20 mil lång, och 1300 meter (1,3 km) djup på det djupaste stället i fjorden. 1969 hittade man olja i Nordsjön. Oljan som finns i vattnet har gjort norge till ett rikt land. I Norge måste man ta med sig mat till skolan. Man får bara mjölk där.

Finland.  Finland har en stor ö som heter Åland. Det bor 5.3 miljoner, huvudstaden heter Helsingfors. Valuta: Euro. Det finns inte ett enda land som har så mycket skog som Finland. Finlands största naturtillgång är skog. Dem kan till och med exportera massa skog. Finland har supermånga sjöar. Så Finland kallas de tusen sjöarnas land. Dem pratar finska,svenska. Bastu finns det många av i Finland. Bastu på finska är sauna. I Finland finns det minst en miljon bastur. Två tredjedelar av landet är skog. Dem kallas de tusen sjöarnas land.

Island. Huvudstaden heter Reykjavik. 0,3 miljoner bor där. Inga bodde där fram till 8000-talet. Dem har också mycket fisk. Island pratar isländska. Island bildades av lava (vulkan) för länge sedan.

Danmark. För 12000 år sedan blev Danmark isfritt. Det bor 5.5 miljoner. Huvudstaden heter Köpenhamn. Dem har inte skog eller malm i Danmark. Dansk ost och fläsk exporteras över hela världen. Danmark är det äldsta riket i norden. Dem pratar danska.


Alla pratade urnordiska förutom Finland som pratade samiska. Bergskedjan heter skanderna.
lite av Finland, Sverige och Norges del ligger över polcirkeln. år 20000 byggde dem Öresundsbron.
Ungefär 25 miljoner personer bor i norden. Dem som bor i norden kallas nordbor.