onsdag 16 november 2016

Vikingar

Fakta om Vikingar.

PLUNDRING


Vikingarna levde år 900-1050. Vikingarna var ute på många resor för att stjäla pengar och ägodelar. Dem åkte långt över havet och visste inte riktigt vart dem var påväg! För dem hade ingen kompass på den tiden. Men man navigerade sig med fåglar. För dem flyger alltid mot land. Och med drivande tång. Ibland åkte man på land med båtarna. Då hade man stockar som man rullade båtarna på. Man åkte oftast till kyrkor eller kloster. Där fans det mycket dyrbarheter. Många vikingar åkte till Konstantinopel, som idag heter Istanbull. Vikingarna trodde att Konstantinopel hette Miklagård. Dem tog sig dit med långa älvar och kanaler. När dem plundrade så bosatte dem sig vid insjöar och fjordar. När dem var ute och plundrade så var det många som dog, för att det är ett litet skepp långt ut på havet där det blåser. Dems skepp hade segel när det blåste, men annars hade dem åror. Seglen kunde man fälla ihop ifall  det inte blåste så mycket. Dem seglade med medvind med blåsten, men ibland kunde dem också kryssa. Om det inte blåste, så kunde dem kunna ta fram sig dubbelt så fort.

Hur levde dem?

 Medans vikingarna var borta och rövade, var doms fru (om dem hade någon) hemma och kanske lagade mat, vävde tröjor eller något annat. Vikingarnas kläder var gjorda av t.ex ull, skinn och päls. Deras smycken var gjorda av t.ex järn, brons, eller fina pärlor. Vapen var gjorda av järn, flinta pinnar och mer.Vikingarna bodde i hus som kallas långhus. Dem hade massa djur inne i husen. För då bevarar man värmen. Man eldar ofta i husen. Och när dem eldar så kommer inte röken ut.. För husen har bara ett litet hål uppe i taket. Så det var ganska vanligt att man dog när det var så mycket rök. Alla djuren vikingarna hade, hjälpte också till att arbeta. 

Religion

 Vikingarna trodde olika gudar. Dem kallade man för asagudar. Dem heter Tor, Oden, Frej och Freja. Tor var den största guden av dem. Man offrade saker till dem, för man trodde att dem skulle göra något bra för dem då. Man offrade oftast kött, grisar eller päls och sånt. Men ibland offrade man till och med människor. Efter att man hade offrat, så dansade man runt offret. Som en liten fest. Man trodde att när det åskade var det Tor som flög på himlen och slog med sin hammare. Tors hammare heter Mjölner. Om han kastar den någon stans, kommer den alltid tillbaka. Tor var åskans gud, Oden var vishetens gud. Freja var kärlekens gud. Och Frej var fruktbarhetens gud. Vikingarna målade runor på stenar. Det kan man se idag.

Tinget

Om några i byn vill gifta sig, så måste dem gå till tinget och fråga. Om tinget säger ja kan dem gifta sig, men om dem säger nej så kanske dem säger att dem inte passar bra ihop, eller något annat. Ibland bestämmer tinget om hon ska gifta sig med t.ex Bert. Men det kanske dem inte vill. Men om tinget har bestämt det så då måste det vara så. Tinget bestämmer mycket. Om det är två som verkligen inte vill vara gifta så får dem gå till tinget och fråga. Vissa dagar är det möte i tinget. Då får bara män gå dit. Inte damer och trälar, och såklart inte barn. 

Trälar

Träl är man om man är fattig eller om man har fötts i en träl familj. Trälar är lite som betjänter, för dem hjälper vissa i byn. Man brukar köpa trälar av andra. Trälar kan t.ex ta bort en tung sten, eller bära stora vedträn varje dag. Trälarna får jobba väldigt hårt. Dem får ingen lön, bara mat. Var fjärde person blev träl. Det är väldigt jobbigt att vara träl.

Hur ville man dö?

Om man var viking ville man dö i ett krig. För då kom man till valhal. Fast om man dog med en sjukdom, eller att man dör när man var gammal, så grävs man ner. Om en fattig familj ska få barn, så måste dem döda barnet. För att dem har inte tillräckligt med mat och kläder till barnet. Eller om det är en rik familj som ska få en bebis, och om den föds sjuk, eller föddes utan ben, så måste dem döda det barnet också. När dem dödar barnen så går dem långt in i skogen och lämnar barnet där. Sen dör barnet. 

Krig

Vikingarna krigade mycket mot andra vikingar. Då krigade man om vem som var mäktigast eller dyra saker. Man krigade med rustningar och vapen.

Hur jagade man, och hur gjorde man maten?

 Vikingarna var ute och jagade älgar, och sånt. Sen tog dem köttet och åt det. När dem lagar maten har dem varma stenar som dem lägger i en grop. Sen så lägger dem köttbiten i en skinnbit, så lägger dem köttbiten i gropen med stenarna i. Sen väntar dem tills köttet blir klart. Det tar väldigt lång tid. När det är klart så äter dem det! 

Städerna

På denna tiden hette Stockholm Birka. I en stad/by så bodde det cirka 6-8 hus kanske! Där bodde man.


Övrigt

Vikingarna var bra upptäckare och sjömän. Vikingarna fiskade också. Lite av fisken dem fick kanske dem sparade i sitt vinter förråd. Man har hittat en vikingabåt som är 28 m. Dem hittade skeppet i Roskilde fjorden.Det är i ett museum i Danmark. 

Skeppen

I det skeppet fanns det plats för ca 50 personer. För att bygga ett skepp tar det ca 7 månader. Skeppen var flat bottnade, så dem kunde segla på grunt vatten. Längs fram på båt spetsen, hade dem smidat t.ex ett drakhuvud för att vara skräckinjagande.



måndag 14 november 2016

Min lergubbe!

Jag har gjort en lergubbe. Den heter Mr.Pronels. Han är dum mot alla barn. Han låtsas vara tomte, så lägger han paket hos en med kanske en BOMB i. Och efter det är hela huset borta. Han bor nere i China. Där gillar han att släppa bomber och sånt. Hans favorit spel är bomba heasman. Det har han själv kommit på. Han är 170 år (ganska ung). han är ODÖDLIG.

                  WAAH BOOM!!!!!!

Alltid när han förstör något så skriker han, MOHAHAHAHAHA LELELELEDERTYMOYGOY!!!!!!!!!!