tisdag 20 september 2016

Ekologi

Ekologi

Förklarande ord

Ekologi betyder hur växter,djur och allt annat lever tillsammans.
När dessa lever tillsammans och allt fungerar är det ett bra samspel. De är beroende av varandra.
Isolerad betyder att något är enskilt och helt ensamt.
En ört är både stjälken och blomman på en blomma.
Blomman p en ört utan stjälk är det vi kallar blomma.

Träd

I Sverige har vi både barrträd och lövträd. Vi har mest barrträd i Sverige.
Längst ner i söder hittar man mest lövträd, och i norr är det mest barrträd                                                   Ett träd måste vara minst 5 meter lång och ha en tjock stam. På stammen sitter det en trädkrona.
Buskar har flera stammar och är lägre än träd.

Djur

Växtätande djur är djur som bara äter sånt som växer. Kaniner, ko, häst.
Djur som äter både växter och kött kallas för allätare. Människan, björn.
Asätare är djur som äter rester av döda djur. Gam, hyenor och fossa.
Ett rovdjur är djur som äter levande djur. Örn, lejon.

Människan

En människa som bara äter det som växer kallas för vegan.
Om man bara äter det som växer plus ägg och fisk så kallas man för vegetarian.



söndag 18 september 2016

Fakta om min Flugget.

Fakta om Flugget.

En flugget är ett djur som jag har kommit på. flugget är en fluga blandat med en get. Det är en liten get som har flug-vingar, och kan flyga. fluggetens favoritmat är bajs, och andra ruttna saker. Den gillar att klättra i berg, eller att bara flyga över dem. Det finns bara enda flugget i världen. Och den fluggeten försöker vara lite cool (Men det är han inte), för han är istället väldigt klantig. Han bajsar överallt! Han är också rätt äcklig! Han äter upp sitt bajs efter att han har bajsat! En flugget stinker också. Fluggeten får 0-1 barn per år, och väger ca 3 kg, och är ca 30-40 cm lång.

Slut!

fredag 16 september 2016

Sverige

Sverige är ett stort land i Europa. Sverige har mycket skog, och när vi exporterar det så får vi massa pengar (Så Sverige är ett rikt land). Exportera betyder att vi säljer saker, och importera betyder att vi köper saker. Sverige äter mest godis i hela Europa. Varje människa i Sverige äter ca 14,6 godis om året. Medellängden på en man är ca  179 cm, och medellängden på en kvinna är ca 166 cm. Sveriges vanligaste efternamn är Johansson, och vår vanligaste mat är köttfärssås och spagetti. I Sverige föds det flest barn i juli och minst i november. Maria är vanligaste namnet  på en dam, och Erik är vanligast på en man. Typ alla svenskar bor i städer, te.x Stockholm, Göteborg eller Malmö. Stora städer kallas Tätort, och när det bara är en liten by, så kallas det Glesbyggd. Det är Tätort när det är minst 200 personer i. Stockholm Är vår huvudstad. I Sverige bor det ca 10.0000 människor! Det finns tre landsdelar i Sverige, som heter Norrland, Svealand och Götaland. Sverige har många sjöar. Sveriges största sjö heter Vänern. Sverige har mycket fjäll också. Sverige har 25 landskap. 

Sverige har många åkrar, en stor åker är Västgötaslätten. Vi odlar mycket grönsaker. Sverige har ett ganska stort bilmärke som heter Volvo. Det säljs i hela Europa. Göteborg gjorde det. Sverige har också många älvar. Den största älven heter Klar älven. Uppe i Norrland finns det berg. Sveriges högsta berg heter kebnekaise, som är 2097 m.ö.h högt. Sverige har en lång kust, som är 270 mil lång. Brevid Sverige har vi två hav som heter Kattegatt och Atlanten.

torsdag 15 september 2016

Fakta om J.K. Rowling

J.K Rowling är en känd författare som skriver böckerna "Harry Potter". Hon är 51 år och bor i England. Harry Potter har översatts till över 73 olika språk, och över 450 miljoner böcker har sålts. Det finns åtta böcker, till Harry Potter. Det finns böcker och film till Harry Potter. Den åttonde Harry Potter boken kom nyss ut. Den heter "Harry Potter och det fördömda barnet". Boken ser ut så här...                                                      Och så här ser J.K Rowling ut...
                

J.K Rowlings första vuxenbok var inte Harry Potter, utan "Den tomma stolen".


onsdag 14 september 2016

Kungen Abbe.

Det var en gång en orangutang som hette Abbe. Abbe var kung i hans land. Han var dum mot dem andra djuren, och betjänterna som han hade fick ingen bra lön. Dem fick äcklig mat medans kung Abbe äter goda frukter och banan. Tillslut blev Abbe trött på att bara sitta i en stol och äta banan. Så han bestämde sig för att skaffa en familj, så att det blir lite roligare i slottet. Så han gick ut, slängde sig i lianerna och letade. Nu hade han letat i en timme. Han var trött och orkade inte mer. så han bestämde sig för att gå hem. Men precis när han var hemma så såg han en fin dam som var PERFEKT. Så dem blev ihop och fick barn. Dem fick 4 små orangutanger. 2 killar och 2 tjejer.

SLUT




torsdag 8 september 2016

Fakta om mig, Wille.

Hej, jag heter Wille. Välkommen till min blogg. Jag är 10 år och gillar fotboll och innebandy. Jag går i det också. Jag gillar att spela Pokemon go. Jag gillar pizza. Min favorit-färg är Blå och lime-grön. Jag är med i en youtubekanal, som  heter SalterWalter. Och där heter jag WillePigson. Jag är 10 år. 

Här är Mr. WillePigson och Herr WalleUfo. Jag gillar grisar.